Napravljene poruke na forumu
-
AutorČlanci
-
Miroslave bolje idi na opciju da imas HACCP jer ako neko ima zagube na pcelinjaku mogao bi da se pozove na losu prihranu tvojim proizvodima i tuziti te ili navuci ti inspekciju. Ovako bi imao argumente na tvoju stranu. Ja ti mogu pomoci oko uslova skladistenja i odrzavanja sirovina i gotovih proizvoda, kako i nacina proizvodnje. Imam iskustva sa implementacijom HACCP sistema za humanu ishranu, takodje sam i pcelar. Inace sto se tice mekih pogaca tu ti je bitan % invertovanog secera ili meda i fino samlevenog secera u prahu. API-TRADE iz Leskovca proizvodi mekane pogace, kazu da koriste preko 50% inverta, odlicne su, nema krupnih kristala tako da pcele ne izbacuju nista van, koristim ih 2 godine, dosad su najbolje od svih prethodno koriscenih. Ne savetujem konzervanse vec vakuumiranje kod pogaca i sveze sirupe sa visokom sanitacijom opreme, pogona i boca. Takodje dobro poznajem industrijska sredstva za ciscenje i dezinfekciju (radim u mlekari).
BioKom-Trend posluje i u Makedoniji, nemaju konstantan kvalitet starter kultura. Potrazite kulture Danisco, DSM ili Chr. Hansen, to su top svetski proizvodjaci, sigurno imaju distibutere i po Srbiji. Sto se tice nejodizovane soli, najbolji kvalitet na Balkanu ima Solana Tuzla, JUS seko, i nema bolje!!!
Velicina cestica u brasnu se tesko odredjuje mikrometarskim zavrtnjem zato sto su skoro sve cestice razlicite velicine. Pouzdanija metoda je kontrolno prosejavanje na slog sita kojom se dobija procentualna zastupljenost odredjenih velicina u ukupnoj raspodeli cestica.
Inace slazem se apsolutno sa kolegom Jovicem da sveze samleveno brasno mora „odlezati“ dovoljno vremena da bi se ponovo uspostavile veze u mehanicki ostecenom glutenu.
M.Tehn. Ivancho Stefanovski Stambolski, food safety consultant, +38977651111
Visit on facebook:
-
AutorČlanci