Reklama

Branko

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 922

    Poštovane kolege !
    HACCP i ISO 9001 sam uveo 2007god. Poćetak IMPLEMENTACIJE HACCPa sam započeo još davne 2004god. kada mnogi naši stručnjaci NISU NI ZNALI o čemu je reč. A dokaz tome je i savetovanje ze „davne“ 2004god. na Zlatiboru, gje je ta tema bila ČISTO RASPREDANJE – NIŠTA KONKRETNO. Moj prvi kontakt je bio sa SEED agencijom koja je „pod povoljnim“ uslovima za samo 1400 DEM – dovela konzultanta iz Danske DA IZVRŠI PRED AUDIT – odnosno analizu postojećeg i da se da mišljenje ŠTA SVE TREBA PODUZETI kako bismo uveli HACCP u Mlekaru „Aleksandar i sin“ Sivac.
    Srećom već u to vreme sam saznao da će Ministarstvo sufinancirati implementaciju pa sam se suzdržao do 2006god., a za to vreme sam tražio konzultantsku kuću. NITI JEDNA NIJE BILA PO MOJIM MERILIMA DOVOLJNO AGILNA DA BI TO KVALITETNO URADILI. TAko da sam se odlučio da zaposlim tehnologa i izabrao gospodina MILANA TADIĆA iz Beograda koji je tada več imao reference radeći u drugim kućama kao konzultant.

    DAKLE nadam se da sam Vam koliko toliko predočio vremenski period „KOLIKO MI JE TREBALO“ da se odlučim “ KAKO I SA KIM da počnem implementaciju.

    A što se tiće CERTIFIKACIONE KUĆE definitivni sam se odlučio za „CERTOP“ iz Kanjiže (sedište je u to vreme bilo u Madžarskoj, prva opcija je bila SG – no u to vreme su bili preskupi .
    Na moju preporuku CERTOP je samo u mom okruđenju uvela u još dve prehrambene industrije HACCP i ISO 9001.
    VERUJTE MI DA GOVORIM O APSOLUTNO KVALITETNOM KADRU.

    A što se tiće cene konzultanta i certifikacije cifra je ukupno 4200 EUR, i računajte da je to bilo 2007god.

    Naravno stojim Vam na usluzi !

    www.caravella-doo.com

    Član 922

    Poštovani BANE !
    Kako vidim po Vašem upitu, Vi nemate apsolutno nikakvog iskustva u ovom poslu ! . SAMIM TIM mislim da je „odgovor“ gospodina Panzalovica SAMO DOVOĐENJE U ĆORSOKAK. Naime to i nije odgovor na Vaše pitanje, takav kajmak danas nema cenu i baš me zanima tko ga proizvodi i u kojoj količini.

    Dobro ste konstatovali da mleko morate podići do 95C, naravno da ele.kotlom (bojlerom) – možete podići temp. mleka na 95 C samo je pitanje ZA KOJE VREME ?, a onda se pita šta ćete sa mlekom (posle skidanja kajmaka)- mleko je KARAMELIZIRANO, proteini denaturalisani i RANDMAN SIRA (količina mleka potrebna za kg sira) VAM JE TOTALNO VAN SVAKE Komercijalne kalkulacije.

    Sa 105 C u kotlu ti je temp. razlika mala, i tvrdim da će ti samo sa 80 – 95C trebati i do 60min. (OVISI O KOJOJ KOLIČINI MLEKA GOVORIMO, ovo je za 500 lit.), a da ti ne spominjem kvalitet i način izrade izrade duplikatora (dali je zmija i dokle, dali je sud u sudu,…)

    Znači – postoje određene TEHNOLOŠKE DOGME koje nesmete narušiti. ZNAČI mleko morate u roku od 45min podići na 95 C (max. idealno), svako produženje kuvanja mleka izaziva poremećaje (GOVORIMO DA U STARTU IMAMO bar 1. klasu – MLEKO)

    Toliko za sada – mislim da sam ti više pomogao!
    Pozdrav

    Član 922

    Poseti naš sajt (Caravella doo[/url]) i javi se na kontakt telefon sa porukom :Đorđe iz Tovarnika. Nazvat ću te i dati sve potrebne adrese vezano za repro materijal !
    Pozdrav, Branko