Reklama
  • Autor
    Članci
  • Glavni urednik

    23. Jul 2009.

    Proizvođači mleka zahtevaju da se formira nacionalna laboratorija za analizu kvaliteta mleka, kao i jedna referentna koja bi kontrolisana rad državne laboratorije. Tek nakon toga mogla bi da se primenjuje Uredba o premiranju mleka.

    Predstavnici Grupacije mlekarske industrije Privredne komore Srbije (PKS) zatražili su sastanak sa predstavnicima Ministarsva poljoprivrede[/url], Uprave za veterinu i državnih laboratorija u prvoj polovini septembra, kako bi razmotrili pitanja koja se odnose na formiranje državne laboratorije, Pravilnika o kvalitetu mleka i Uredbe o premiranju mleka. Predsednik Grupacije mlekarske industrije Srbije Branko Popović, naglasio je na sastanku u PKS da je Uredba o premiranju mleka u 2009. godini predviđala dinar po litru za ekstra kvalitet koji bi se određivao u državnim laboratorijama. Pošto ove laboratorije nemaju kapacitet za analizu, samim tim primena Pravilnika o kvalitetu sirovog mleka nije mogla da počne sa primenom 1. jula ove godine, kako je bilo predviđeno.

    Proizvođači mleka zahtevaju da se formira nacionalna laboratorija za analizu kvaliteta mleka, kao i jedna referentna koja bi kontrolisana rad državne laboratorije. Zato predlažemo sastanak sa nadležnim institucijama u prvoj polovini septembra, kada bi trebalo da se formira Radna grupa koja bi rešavala ovo pitanje. Trenutno postoje dve laboratorije u Srbiji koje ispituju kvalitet mleka na mikrobiologiju i somatske ćelije, u Imleku [/url]i Subotičkoj mlekari[/url], ali one ne mogu da odgovore potrebama proizvođača mleka, rekao je Popović. Po njegovim rečima, formiranje državne laboratorije moglo bi da se očekuje najranije u drugoj polovini 2010. godine.

    Inače, broj mikroorganizama koji je referentan za kvalitet mleka ima i ulogu u zdravstvenoj bezbednosti namirnica tj. mleka, a samim tim i na zdravlje ljudi.

    Kada je u pitanju proizvodnja mleka, Popović je naglasio da u našoj zemlji trenutno postoje dovoljne količine ovog napitka, kao i da se zbog smanjenja broja krava kod manjih proizvođača mleka, u narednom periodu, u pojedinim regionima, mogu očekivati blage nestašice.

    Savetnik u Udruženju za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS Nenad Budimović istakao je da je u prvih pet meseci ove godine proizvedeno 1.471,316 hektolitara pasterizovanog mleka, 419.000 sterilizovanog mleka, 689 tona punomasnog mleka u prahu, 964 tone maslaca. Uvoz mlečnih proizvoda za prvih šest meseci 2009. godine vredeo je 3. 771, 555 dolara, dok je izvoz iznosio 13.274.810 dolara.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.