-
AutorČlanci
-
Na tržištu ima puno proizvoda sa stevijom.Pravilnik o finim pekarskim proizvodima kaže da se ne smeju peći kolači sa stevijom.Već samo se može dodavati u kremove,sirupe,praškaste stvari,ali nikako u kekse koji se peku.Ko to kontroliše,na tržištu svaki drugi keks je sa stevijom?
Kojim članom Pravilnika je to definisano?
Ne postoji nigde u Pravilniku za fine pekarske proizvode ovako nešto, da se proizvod sa dodatkom stevije, tj. steviol- glikozida ( E960) ne sme termičkli obrađivati. Naprotiv, studije pokazuju da je ova vrsta prirodnog zaslađivača termostabilna, tako da ne predstavlja problem ako se koristi u kolačima i keksu koji se peku.
Upravo zato sam i postavio pitanje. Ja se zadnjih nekoliko godina upravo bavim i radim sa PRIRODNIM zaslađivači, dosta sam informisan, uradio dosta proizvoda koji u sebi imaju PRIRODNE zaslađivače, pa me je gore navedeno pitanje iznenadilo.
Žarko Mandić, dipl.inž.preh. teh zarko.mandickg@gmail.comA, sta je secer-saccharosa nego prirodni zasladjivac; dobija se iz slatkog korena tj secerne repe, koja se uzgaja na nasim poljima. Stevia je izvikana stvar sve po americkom principu; prvo nacrni nesto sto je normalno pa onda iznedri nesto svoje sto ti je u interesu radi bolje prodaje i vece zarade. Narod je trosio secer i sve je bilo u redu dok nije dosla televizija i internet i napravili ludilo.
Milivoje Jovic, dipl.inz.preh.tehnologije
Tačno je da je šećer prirodni zaslađivač, i da se vekovima koristio jer je najeftiniji, cela se ind..na njemu zasnivala
Pojavom ostalih prirodnih zaslađivača, situacija se nešto menja,..Kao prvo i osnovno glikemijski indeks kod njih se kreće od 0, pa naviše (da ne navodim), radi se o Eritritolu, ksilitolu, maltitolu, steviji (koja je i 100puta slađa od šećera, pa se dodaje u min. količinama..
Da ne širimo temu, ovde je reč o nečem drugom…
Postoji jedno zlatno pravilo, a ono glasi :bežite od pekara, molera doktora, pravnika, tehnologa koji sve znaju…
Vas je kolega očito vreme pregazilo..
Najbolje bi zato bilo da dajete komentar za ono što ste radili i verovatno imate za to znanje, ali nemojte da budete mirođija u svakom komentaru, pogotovo na osnovu vašeg mišljena a ne rada…
Morao sam ovo da napišem, jer ste počeli da omavalažavate i podništavate, prvo samog sebe a i sve ostale kolege tehhnologe, tako da u jednom momentu se pitam – čemu sve to..
Ne postoji tehnolog nigde na svetu, koji zna i razume se u sve oblasti tehnologije..
I kraju, odgovorite ne meni – ne članovima vog foruma, već sebi pošto vidim da poznajete ovu oblast – koliki je %šećera u čokoladama i kermovima koji se rade standardno sa šećerom, a koliki je %ostalih prirodnih zaslađivača koje sam napomenuo, i na osnovu toga ćete koji su zdraviji za dijabetičare, sportiste, decu u razvoju.. koliki je glikemijski indeks kod jednih, a koliki kod drugih..
Što neko reče :ko razume- razumeće a ko neće…
Stevia je, jos jednom da kazem, pomodarstvo i novoizmisljeni artikal za dobru zaradu. Nju su nekada koristili Indijanci u Juznoj Americi; ali Indijanaca vise nema. Amerika i Evropa imaju veliku sumnju i rezervu prema stevi, zato sto nije dovoljno proucena i zdravstveno ispitana. Verovatno i jedni i drugi cekaju da vide sta ce biti sa zamorcima u Srbiji, gde je sve dozvoljeno samo da donosi pare. Zadnjih 70 godina je u velikom zamahu Dijabetes – 2. Prvo se mislilo da je problem sto nema dovoljo insulina pa se dodavao i vidu injekcija; pacijenti su ubrzo umirali. Tu je prisutan paradoks da je krv puna secera (hiper-glikemia) i u isto vreme puna insulina (hiper-insulinemia). Mislilo se da je u pitanju neki „los“ inuslin i opet se injekcijama dodavao „onaj pravi“. Pacijenti su jos vise umirali. Dijabetes – 2 nije problem secera, pa samim tu nema mesta Stevi. Dijabetes – 2 je problem masti. Celijske membrane u organizmu su semi permeabilne i „znaju“ sta propustaju u celiju i u kojoj meri. Membrana je slozene strukture, gde najveci deo cine masti. Jos je veci problem sa organelama koje se zovu Mitohondrije i one imaju svoju membranu gde su opet masti glavne. Mitohondrije su energane naseg tela. U njih ulazi secer glukoza koja sagoreva i tako ceo organizam dobija energiju za metabolizam i za umni i fiziki rad. Ako to ne funkcionise kako treba krv donosi gukozu, ali ona ne moze da udje u Mitohondriju i tako celija je gladna, organizam je slab, a u krvi ima dovoljo secera. Tako da najdirektine povezivati sece i steviu nema mesta.
Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant
Član 7.642
22-10-2023 „Ne postoji tehnolog nigde na svetu, koji zna i razume se u sve oblasti tehnologije..Poštovani kolega Žarko, kolega koji polemiše sa Vama upravo Vas demantuje! Taj kolega se razume u sve oblasti prehrambene tehnologije! Za svog radnog i životnog veka nakupio je toliko esencije da to fascinira. Nema forumske teme na koju se kolega Jović nije oglasio! Kolega Jović se striktno drži problematika prehrambene tehnologije. Daleko su nezgodniji ovi koji se razumeju u sve oblasti socijalnog života a pravnici su na primer! Nekako paralela se nametnula sama od sebe!
-
AutorČlanci
Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.